Home BELOYA2U MSMES DIGITISE BETONG MODULE 3: SUPPLY AND INVENTORY
BELOYA2UBERITA SEMASASME DIGITISEUncategorized

MSMES DIGITISE BETONG MODULE 3: SUPPLY AND INVENTORY

Share
Share

8 Mac 2025 – SME Digitise! Module 3 iaitu Bekalan dan Inventori (Supply and Iventory) yang diterangkan oleh Cikgu Khalik dan Cikgu Razis. 

Program ini merangkumi pelbagai topik penting yang berkaitan dengan pengurusan bekalan dan inventori.

Peserta telah didedahkan kepada kepentingan pengurusan inventori yang berkesan dengan penekanan khusus diberikan kepada bagaimana ia dapat mengoptimumkan operasi, mengurangkan kos, meningkatkan kepuasan pelanggan melalui pengurangan kekurangan stok, dan meningkatkan aliran tunai.

Asas-asas pengurusan inventori juga dibincangkan secara mendalam, termasuk strategi untuk mengurangkan kos penyimpanan, membuat pesanan yang tepat pada masa yang sesuai, dan mengawal perbelanjaan yang berkaitan dengan inventori 

Selain itu, peserta telah diperkenalkan kepada pelbagai teknik untuk menguruskan inventori dan permintaan dengan lebih berkesan.

Pengurusan inventori yang cekap bukan sahaja penting untuk mengurangkan kos operasi, tetapi juga untuk meningkatkan kepuasan pelanggan dan yang paling penting meningkatkan kesihatan kewangan perniagaan secara keseluruhan.

Salah satu aspek yang paling menarik dalam program ini ialah demonstrasi dan aplikasi praktikal sistem pengurusan inventori MESIN KIRA.

Sesi ini memberikan pemahaman praktikal yang berharga tentang bagaimana teknologi dapat digunakan untuk meningkatkan pengurusan inventori dan memberikan kelebihan daya saing kepada perniagaan.

Fasilitator yang membantu bersama dengan Cikgu Razis pada sesi demonstrasi MESIN KIRA ini adalah Cik Stephanie dan Cik Nurul. 

Kepakaran dan pengetahuan mereka telah membantu peserta memahami konsep-konsep yang kompleks dengan lebih mudah dan mengaplikasikannya dalam konteks perniagaan mereka sendiri.

Secara keseluruhannya, Modul 3 : Bekalan dan Inventori merupakan program yang sangat berharga untuk usahawan SME yang ingin meningkatkan kecekapan operasi mereka melalui pengurusan bekalan dan inventori yang lebih baik.

Program ini merupakan contoh yang baik tentang bagaimana inisiatif latihan yang direka dengan baik dapat membantu usahawan SME untuk berjaya dalam persekitaran perniagaan yang semakin mencabar.

Share

Leave a comment

Leave a Reply

Related Articles
Onboarding and training to ecommerce platform
BELOYA2UBERITA SEMASASME DIGITISE

MSMES DIGITISE BETONG MODULE 6 : ONBOARDING AND TRAINING TO ECOMMERCE PLATFORM

24 Mei 2025 – Program SME Digitise! yang diadakan di Betong Digital...

BERITA SEMASASME DIGITISE

MSMES DIGITISE BETONG MODULE 5 (DIGITAL MARKETING)

26 April & 10 Mei 2025 – Program SME Digitise di Betong...

Lagu Raya yang membudayakan pelbagai kaum
BELOYA2UBESUSEYHIBURANUncategorized

LAGU RAYA YANG MEMBUDAYAKAN PELBAGAI KAUM

Raya Ini – Lagu Raya yang membudayakan pelbagai kaum. “Raya Ini”  membawa kelainan...